Kek Batik Crunch


Assalammualaikum

Ya Allah, huru-hara daripada lepas buat kek batik crunch 1 pagi buta sampai hari nie Selasa dah weyh. Ramai sangat nak resepi la, mintak buat lagi laa. Ke benda free semua sedap, atau memang sedap pun ? Baik jujur dengan ikhlas jawab. Hahaha ;D

Duk depan laptop kat office nie tahan gelak, whatsapp masuk nak sekarang resepi. Oke nasib aku free, aku update terus. Fair untuk semua. Tak mampu nak bagi semua orang merasa, bagi la korunk resepi. Haa buat sendiri. Jangan cakap malas, kalau malas lesing nanti. Hehehe ;)

Sebenarnya aku dulu paling bodoh buat kek batik nie. Asyik tak menjadi. Kek chocolate moist yang susah tu pulak terror. Lepas balik umrah teringin belajar buat. Bawak datang office bagi sorang sikit. Akak tu cakap crunchies. Soalan lawak dia, kamu pakai chocolate daripada Mekah ke ? Lol ! Banyak pulak aku nak beban chocolate balik. Haha.

Oke oke meraban dah. Nahhh ambik benda free !



Resepi Kek Batik Crunch

Bahan-bahan:

1. 250 g butter
2. 200 g milo
3. 1 tin susu pekat cair
4. 3 sudu makan kecil serbuk chocolate
5. biskut marrie secukupnya 

Cara-cara :

1. Cairkan butter
2. Perlahankan api dan masukkan susu dan milo selang seli - kalau tak nak manis boleh kurangkan 2 bahan nie
3. Kacau sampai rata dan masukkan serbuk coklat
4. Kacau lagi sampai sikit likat atau seakan kerak halus
5. Padamkan api dan patahkan biskut marrie kepada 2
6. Gaul sampai keseluruhan biskut kena bancuhan dan jangan terus tuang biskut semua takut bancuhan tak cukup cover
7. Tuang dalam loyang atau tupperware. Tekan sikit dan jangan terlalu kuat nanti biskut akan patah kecil-kecil. Jadi tak crunch pulak
8. Selesai ratakan boleh taburkan accessories ikut selera dan creativity. Chocolate rice biasanya aku guna. Haritu try tabur almond sedap extra la. Hee
9. Masukkan dalam freezer dan biarkan sejuk
10. Kalau nak potong dia agak susah sebab crunch, keras dan perlu take time dalam 15 minit baru potong dan baru boleh makan

Then siapa tak pernah rasa tu, rasa dia tak lembik tapi ranggup macam biskut dan salutan tu liat macam Cloud9 sikit-sikit. Tolong feel sendiri. Hee

Haa. Nie nak habaq, pakai la bahan yang brand sikit macam biskut Marrie belilah biskut Marrie brand Munchy's. Brand lain bukan apa, kurang selera rupanya. Wahaha - Lepas tu petua aku sendiri, butter nie untuk baking pakailah Buttercup. Biar mahal tapi hasil masuk perut sendiri jugak. Tip top puas makan. Hehehe

So lets try. Cekidouttt uolsss nanti bos nampak aku update entry pulak. hahaha !

1 comment:

  1. Голые: бесплатные проститутки nn.senoval24.com Selesai ratakan boleh taburkan accessories ikut selera dan creativity. Chocolate rice biasanya aku guna. Haritu try tabur almond sedap extra la. Hee
    9. Masukkan dalam freezer dan biarkan sejuk
    Позитив 24. Чувственно,нежно доставлю не только физическое,но эмоциональное удовольствие! Приглашаю в гости состоятельного господина который не терпит шум и суету салонов,в уютные апартаменты! Всегда теряешь от слишком интимного общения с женщинами и друзьями; и иногда при этом теряешь жемчужину своей жизни.

    ReplyDelete